Pensioenakkoord: Verplichte AOV ZZP-ers

Vanaf 2023 een nieuw pensioenstelsel

De nieuwe pensioenwet treedt een jaar later dan verwacht in werking: op uiterlijk 1 januari 2023. Het gezamenlijk streven van het kabinet, sociale partners en pensioenuitvoerders is en blijft om per 1 januari 2026 of waar mogelijk zelfs eerder de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel te kunnen maken.

Verplichte AOV ZZP-ers
Een opvallende afspraak uit het pensioenakkoord is dat zzp’ers straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. De overlegpartijen willen niet dat kosten en risico’s van onverzekerden op de samenleving neerkomen.

In het wetsvoorstel voert UWV de verplichte regeling uit. De Belastingdienst heft de premie. De verzekering is inkomensgerelateerd en keert maximaal 70% van het laatstverdiende inkomen uit, met een maximum inkomen van ongeveer 30.000 euro. De verzekering dekt alleen langdurige arbeidsongeschiktheid met een wachttijd van 52 weken. De premie is dan ongeveer 8% van het inkomen.

Als alternatief voor de verplichte AOV kies je voor een zelf gekozen verzekering die op inhoud minimaal gelijk is aan de verplichte verzekering.