Hypotheek: aflossen, verlengen of oversluiten?

Veel huiseigenaren hebben een volledige of deels aflossingsvrije hypotheek die binnen nu en 10 jaar afloopt. Bedenk op tijd wat de volgende stap wordt: aflossen, verlengen of oversluiten?

Aflossen
De oude hypotheek aflossen gebeurt vaak bij een verhuizing. Bij mensen met al langer lopende hypotheken is de gezinssituatie vaak veranderd, waardoor men naar een andere woonomgeving gaat kijken. De nieuwe hypotheek kan dan afgestemd worden op de behoefte voor de komende 10-20-30 jaar. Is men op minder dan 10 jaar van de pensioengerechtigde leeftijd verwijderd, dan komt de gunstige seniorenregeling in beeld. De bank toets dan of de werkelijke lasten met het pensioen te betalen zijn. De lasten bestaan bij een aflossingsvrije hypotheek alleen uit de maandelijkse rentelast, echter een aflossingsvrije hypotheek wordt alleen toegestaan als de hoogte van de hypotheek kleiner is dan 50% van de marktwaarde van de woning.

Verlengen of oversluiten
Een bank verlengt aflossingsvrije hypotheken vrijwel altijd. Als men al lange tijd klant is en de hypotheeklasten gewoon betalen, is verlenging een reële mogelijkheid. Oversluiten kan interessant zijn wanneer het renteverschil tussen de lopende hypotheekrente en de huidige rentestand aanzienlijk is en men niet van plan is om te gaan verhuizen. Laat altijd goed uitrekenen wat de bijkomende kosten zijn en of het werkelijk voordeel gaat opleveren.

Wet Hillen
Volgens de in 2004 ingevoerde Wet Hillen vormt het eigenwoningforfait geen bron van inkomsten. Dat betekent als het forfait hoger is dan de betaalde rente, het bedrag op 0 gezet wordt. Sinds 2019 wordt de Wet Hillen echter geleidelijk afgebouwd. Ieder jaar wordt 3,33% van het verschil tussen eigenwoningforfait en de rente meer belast dan in het jaar daarvoor. In 2021 is dat al 10%, in 2048 wordt het saldo volledig belast. Huiseigenaren met een lage hypotheek gaan steeds meer inkomstenbelasting over hun woning betalen. Ondanks dat kan volledig aflossen toch gunstig zijn.